ÎMAN ve İSLÂM

بسم الله الرحمن الرحيم
Tıkla>>İMAN ve İSLAM

BESMELE

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

1 Aralık 2007 Cumartesi

Çağdaşlık

Türkan Saylan’ın derdi...
Ekrem Kızıltaş ekiziltas@milligazete.com.tr
16.04.2007
Çağdaş Yaşamı Destekleme Denneği Başkanı Prof, Dr. Türkan Saylan, İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Yerleşkesi’nde ‘Türkiye’mizin çağdaşlaşma sürecinde laiklik’ konulu toplantıda: “Türkiye’nin bölünmesine, ırkçılığa yönelmesine, binlerce yıl öncesinin Arap ve İran âdetlerinin gelmesine karşıyız. Çocuklarımızın sıra üstünde namaz kılmasını değil bale yapmasını istiyoruz. İnancın insanların iç dünyasında saklı olmasını istiyoruz.” demiş.
Türkan Saylan, bununla da kalmamış tabii. Nedendir bilinmez: “Biz Türkler hep akın etmişiz; yakıp yıkmışız, başkalarının yaptıklarını yakıp yıkmışız.” da demiş…
Prof. Türkan Saylan bir hekim. Dermatoloji, özellikle de Cüzzam hususunda uzman ve sosyal çalışmalara da meraklı... Bütün bunlar iyi de, durup dururken “Çocuklarımızın sıra üstünde namaz kılmasını değil bale yapmasını istiyoruz” da ne demek oluyor?..
1997’de telefonla katıldığımız, canlı yayınlanan bir radyo tartışma programında da sormuştum Prof. Dr. Türkan Saylan’a: “Siz kimsiniz ve ne hakla bu ülke insanının çoluk çocuğunu nasıl yetiştirmesi gerektiği hususuna karışmaya cüret edebiliyorsunuz?” diye.
Prof. Saylan o gün de, bugün olduğu gibi, ‘çocuklara din eğitimi verilmemesi gerektiğini’ söylüyordu.
“Sen de kimsin?..”
Tartışma programında, önce ‘kendisinin ve kendisi gibi düşünenlerin çoluk-çocuğunu nasıl yetiştireceğine, yani bale kursuna ya da Kur’an kursuna gönderip göndermemesi hususuna karışan olup olmadığını’ sormuştum.
Kendisine bu hususta karışan olmadığını söyleyen Saylan, ‘o halde siz kim oluyorsunuz da, benim ya da bir başkasının çocuklarına nasıl bir eğitim vermesi gerektiği hususunda, bu kadar cesur sözler ediyorsunuz?.. Başkalarının işine nasıl bu kadar rahatlıkla karışabiliyorsunuz?’ sorusu üzerine bocalamaya başlamıştı. Anlaşılan kendi sözlerinin mutlaka kabul edilmesi ve kesinlikle tartışılmaması gerektiğine inanıyordu.
Nezaketin sınırları, hakların ihlal edildiği alanda bittiği için programın bundan sonrası Prof. Türkan Saylan için hiç de hoş olmadı.
Türkan Saylan, bugün de aynı. “Çocuklarımızın sıra üstünde namaz kılmasını değil bale yapmasını istiyoruz” derken de, aslında kendi çocuklarından ya da kendisi gibi düşündüklerini varsayabileceğimiz insanların çocuklarından bahsetmiyor. O, bizim çocuklarımızdan bahsediyor. Yani üzerlerinde zerre kadar bile söz hakkına sahip olmadığı bizim yavrularımızdan.
Çocuklar, bizim çocuklarımız…
Yani Türkan Saylan, bizim çocuklarımızın nasıl yetiştirilmesi gerektiği hususunda söz söylüyor ve bu konuda bu kadar pervasızca söz söyleme, söyleyebilme hakkını nereden aldığı da hala meçhul…
Prof. Türkan Saylan’ın neden böyle davrandığı, yani kendisini hiç ilgilendirmemesi gereken hususlara neden bu kadar meraklı olduğu konusu bir muamma. Kimine göre konu annesi ile alakalı. Saylan’ın annesi Lili Mina Raiman, İngiltere doğumlu ve Katolik Hıristiyan. Ancak 1936 yılında Müslüman olarak Leyla ismini aldığı biliniyor.
Türkan Hanım’ın çocukluğunda Kur’an Kursu’na gidip gitmediğini ve dolayısıyla Kur’an Kursu hocası tarafından dövülüp dövülmediğini bilmiyoruz.
Başında bulunduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin çeşitli yabancı fonlardan destek aldığı söyleniyor. Aynı derneğin Misyonerlik faaliyetlerine bulaştığı şeklinde de MİT raporları var.
Ancak Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği başkanlığı yapan birisinin bu kadar gerici laflar edebilmesini, yani kendisini ilgilendirmeyen konularda, bireylerin özgürlük alanlarına müdahale eder tarzda davranmasını, doğrusu yine de anlayamıyoruz.
Her hal ü karda, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın bir sıkıntısı var. Ama ne, bunu bilmiyoruz. En azından şimdilik.
http://www.milligazete.com.tr/?action=show&type=writersnews&id=12024
http://www.milligazete.com.tr/

Hiç yorum yok:

9.Haçlı Seferi

İşte ABD ve AB'nin Medeniyeti>>GrenadeGrenadeGrenadeGrenadeGrenadeHıristiyanlık Din değildir,Siyasi ve Tarihi bir oluşumdurBible 2 UydurukItYumurtadan çıktı Big HugKucaklaş Running KucaklaşJeepScreamerDuel GunsZalimProudBible 2

Terk Edilen İslam

Terk Edilen İslam
Gülü Tıkla